Кафедра "Підприємництво, торгівля і логістика"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/32369

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/business

Від 2021 року кафедра перейменована та має назву "Підприємництво, торгівля i логістика" (Наказ 552 ОД від 26.11.2021 року), попередня назва – "Підприємництво, торгівля та експертиза товарів", первісна – кафедра комерційної, торговельної та підприємницької діяльності.

Кафедра комерційної, торговельної та підприємницької діяльності заснована в 2017 році.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Викладачі кафедри є членами Харківського осередку Українського товариства товарознавців і технологів (УТТТ), що входить до Міжнародній асоціації товарознавства, інновацій та сталого розвитку (International Association of Commodity Science, Innovation and Sustainability) IACSIS.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора наук: 2 – економічних, 1 – технічних; 7 кандидатів наук: 4 –економічних, 3 – технічних; 3 співробітника мають звання професора, 6 – доцента.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Strategic managerial solutions for innovations in agrifood industry
    (Association-Institute of English Language and American Studies, 2020) Garnyk, Liudmyla Petrivna; Vitkovskyi, Y. P.; Sherstyuk, Valeriy
    Purpose of the paper is caused by sophisticated and controversial situation that has being occurred in Ukrainian Agrifood industry since beginning of 21st century. Development of Agrifood industry and especially its export potential were defined as strategic targets of national economics, but it is impossible to gain such goals without strategic managerial solutions for innovations in this area (see figure 1). Nowadays sustainable development of Agrifood industry depends on constellation of factors with different nature of origin that requires toolkit of instruments based on Quality management philosophy and validated analytical models. Research methodology is based on five pillars of systematic innovations philosophy as conceptual framework for constructing flexible and competitive business models based on excellence logics that was transformed into comprehensive Systematic Innovation methodology applicable for all types of innovations and relevant management issues. Chosen research approach helped us to adopt mentioned above methodology for economic reality of Ukraine as like as other post-soviet union or post-colonial national economic systems in transition. Results of our research are algorithms that allow systematically and reliably find out innovative managerial solutions to increase export potential of national Agrifood industry based on quality management philosophy and strategic risk management agenda, aimed on getting synergy effects from partnership between different stakeholders. Research and practical implications of the research implemented into analytical instruments that allow to evaluate innovative potential of Agrifood industry entity and its responsibility to attract needed resources to develop, adopt and implement innovations on practice.
  • Ескіз
    Публікація
    Впровадження систем менеджменту якості згідно вимог міжнародних стандартів на підприємствах переробно-харчової промисловості в Україні
    (2020) Гарник, Людмила Петрівна; Шапран, Євген Миколайович; Шерстюк, Валерій; Литвин, Олександр
    Безпека харчових продуктів визнана головною проблемою сьогодення та набула особливої актуальності для країн, що розвиваються, де простежується брак розуміння широкомасштабних соціально-економічних втрат від споживання неякісної їжі й переваг від вчасно вжитих превентивних заходів. Брак чи недостатнє державне фінансування заходів контролю за якістю харчових продуктів часто стає причиною поширення пов’язаних з продуктами харчування захворювань, заборон чи припинення торгівлі ними. Для багатьох країн, які переживають урбаністичний бум і зміну харчових звичок, зростає потреба в запровадженні державного та громадського контролю за якістю харчових продуктів. Безпека харчових продуктів сьогодні для багатьох вітчизняних аграріїв та підприємств переробно-харчової промисловості стала запорукою економічного розвитку, залучення інвестицій, модернізації виробництва та виходу на зовнішні ринки. Стаття присвячена висвітленню ключових питань щодо економічних і соціальних переваг від впровадження систем менеджменту якості харчової продукції за принципом "від лану до столу".
  • Ескіз
    Документ
    Certification according to requirements of "Halal" standard: theoretical and practical aspects
    (2019) Garnyk, Liudmyla Petrivna
    Article is devoted to theoretical and practical aspects of goods and foods certification according to requirements of “Halal” standard. In Ukraine as like as in many other European countries, which are specialized also in export of food products, pharmaceuticals and cosmetics to Muslim countries, exists interest in sphere of their certification according to “Halal” standard requirements. Today many European exporters consider that system of “Halal” standards has made serious barriers for trade with Muslim countries. Thus, our research is focused on analysis of “Halal” food industry development and ways to improve export potential of European countries towards “Halal” certification for food, medicaments and cosmetics that they produce for markets of Muslim countries. Traditionally biggest “Halal” food exporters are non-Muslim countries where exist only Muslim minorities (ethnical groups or immigrants and refugees). Anyhow awareness of consuming Halal food and goods also come from non-Muslims that are caused by safety and freshness of food and higher quality of goods. Thus, essential issue for Ukraine is implementation procedures of governmental control under activity and validation of international accreditation of Ukrainian “Halal” certification centers.