Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 16
  • Ескіз
    Документ
    Застосування нової сировини у функціональних продуктах харчування для збагачення мікронутрієнтами
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Кричковська, Лідія Василівна; Близнюк, Ольга Миколаївна; Масалітіна, Наталія Юріївна; Дубоносов, Володимир Леонідович
  • Ескіз
    Документ
    Протигрибкова дія ефірних олій
    (Державний біотехнологічний університет, 2024) Кричковська, Лідія Василівна; Близнюк, Ольга Миколаївна; Хохленкова, Н. В.; Дубоносов, Володимир Леонідович
  • Ескіз
    Документ
    Застосування нано і біотехнологічної сировини при створенні препаратів для сільського господарства
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Кричковська, Лідія Василівна; Лисак, Павло Юрійович; Дубоносов, Володимир Леонідович; Грицаєнко, Ю. А.
    Стаття присвячена розгляду питання про можливість застосування фуллереновмістної води в складі гуміновмісних ростостимулюючих препаратів для сільського господарства з додаванням відходів дріжджового виробництва. Зовсім недавно проблеми економіки та екології сприймали як протилежні. В даний час виникла необхідність взаємообумовленого і взаємовигідного поєднання економічних і екологічних інтересів, що стало основою для проведення даного дослідження. Аналіз стічних вод підприємства, що виробляє дріжджі показує наявність великої кількості хімічних і органічних речовин, які становлять певну небезпеку для навколишнього середовища, але представляє корисність після переробки відходів для використання в сільському господарстві. Найбільша кількість речовин знаходиться у відходах, після етапу виробництва чистої культури. В експерименті показано, що застосування структурованої води в поєднанні з біологічно активними відходами виробництва хлібних дріжджів, отриманими на основі штаму Saccharomyces cerevisiae збільшують врожайність зернових культур. Виходячи зі встановленого факту широкого і універсального спектра біологічної активності водно-вуглецевої структури гідратованих фулеренів, за даними патентної та науково-технічної літератури, вони широко не випробовувалися як регулятори росту рослин. Нами буде досліджено взаємодію речовин зі структурованою фулеренами водою, досліджено вплив поверхнево-активних речовин на утворення та стабільність емульгованих гуматів з плівко утворювачами, адгезивні властивості компонентів, вплив концентрованої бродильної рідини дріжджів відсепарованої після стадії вирощування чистої культури хлібопекарських дріжджів, випробувано вплив як фулереноподібної структури-шунгіту природного походження так і гідратованих фулеренів - високостабільних дрібнодисперсних водних розчинів нативних фулеренів (мають властивості ліофобних молекулярно-колоїдних систем) на врожайність зернових, захист вегетуючих рослин. Результатом роботи буде обґрунтування принципів методології застосування наноструктурних речовин для використання в біотехнологіях багатофункціональних високоефективних препаратів для сільського господарства з біологічно активними добавками.
  • Ескіз
    Документ
    Технологічні прийоми отримання наносорбентів на основі вуглецевих матеріалів
    (Scientific Publishing Center "Sci-conf.com.ua", 2022) Ессам, Елнаггар; Кричковська, Лідія Василівна; Дубоносов, Володимир Леонідович
  • Ескіз
    Документ
    Отримання тонких плівок методом дуального розпилювання та їх дослідження
    (Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, 2018) Кричковська, Лідія Василівна; Дубоносов, Володимир Леонідович
    Алмазоподібні вуглецеві (DLC) плівки і гібридні плівки алмазоподібного вуглецю з органічними полімерами (DLC-p-h) отримували з використанням методу магнетронного дуального розпилення, характеристики плівки вивчали методами комбінаційного світорозсіювання (RLS) і наноіндентифікації.
  • Ескіз
    Документ
    Багатошарові наноструктурні покриття для твердосплавного інструменту
    (EMKE Building, Budapest, 2020) Дубоносов, Володимир Леонідович; Кричковська, Лідія Василівна
    Розробка зносостійких покриттів раніше залишається сьогодні основним напрямком підвищення надійності різального інструменту для сучасної металообробки. Від зміцнюючих покриттів вимагають підвищених характеристик твердості, що поєднуються з в'язкістю, міцної адгезією до підкладки, теплостійкістю, жаростійкістю і іншими якостями. До таких покриттів можуть бути віднесені багатошарові наноструктурні покриття (БНП) на основі різних нітридів. Змінюючи параметри їх нанесення, можна регулювати склад, структуру, морфологію, а також товщину і кількість окремих шарів в БНП. Високі значення твердості, стійкості до пластичної деформації визначають підвищену міцність адгезії їх з різними підкладками в порівнянні з покриттями, де багатошарова складова відсутня. Одним із шляхів вирішення проблеми стабілізації структури при високій температурі може бути формування додаткового бар'єрного шару на основі нітридів тугоплавких металів. Вирішення такого завдання поставлено в роботі.
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення ефективності зміцнення та зносостійкості покриттів за рахунок нанокристалічних матеріалів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011) Дубоносов, Володимир Леонідович; Кричковська, Лідія Василівна
  • Ескіз
    Документ
    Вибір вуглецьвміщуючих наносорбентів для вилучення з води металів та нафтопродуктів
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Ессам, Елнаггар; Кричковська, Лідія Василівна; Дубоносов, Володимир Леонідович; Грицаєнко, Ю. А.
  • Ескіз
    Документ
    Застосування функціональних інгредієнтів у рецептурі вермішелі швидкого приготування
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2016) Черенкова, Н. В.; Кричковська, Лідія Василівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна; Дубоносов, Володимир Леонідович
  • Ескіз
    Документ
    Безпека харчових продуктів : антиаліментарні фактори, ксенобіотики, харчові добавки
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Анан'єва, Валерія Вікторівна; Дубоносов, Володимир Леонідович; Овсяннікова, Тетяна Олександрівна
    У посібнику викладено теоретичні основи безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. Навчальний посібник призначений для студентів усіх форм навчання спеціалізації "Хімічні технології харчових добавок і косметичних засобів". Розглянуто основні принципи управління якістю харчових продуктів, антиаліментарні фактори харчування, природні, техногенні ксенобіотики, а також ксенобіотики, що використовуються в рослинництві і тваринництві. Зосереджено увагу на хімічній природі вказаних речовин, їхній дії на організм людини, джерелах забруднення продовольчої сировини і харчових продуктів, особливостях технологічної обробки сировини, а також хімічних методах аналізу для визначення небезпечних речовин у продуктах харчування. Посібник може бути корисний для викладачів, аспірантів, працівників харчової промисловості, а також для всіх, хто цікавиться розглянутими проблемами.