Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 11
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання діацилгліцеринів ріпакової олії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, С. О.; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено зміни вмісту ацилгліцеринів в реакційних масах отриманих амідуванням ріпакової олії етилендіаміном при різних мольних відношеннях вихідних компонентів та температурах реакції впродовж часу. Розроблено методику розрахунку компонентів реакційних мас отриманих при амідуванні рослинних олій етилендіаміном.
  • Ескіз
    Документ
    Реагент для розчинення асфальто-смолистих і парафінових відкладень з свердловинного обладнання газонафтових промислів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    В роботі наведено результати пошуку нового реагенту для розчинення асфальто-смолистих і парафінових відкладень (АСПВ) з свердловинного обладнання газонафтових промислів. Знайдено співвідношення компонентів, які входять до складу цього реагенту, і проявляють синергетичний ефект розчинності АСПВ.
  • Ескіз
    Документ
    Отримання моно-, діацилгліцеринів лляної олії
    (Національний університет харчових технологій, 2013) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович; Бахмач, В. О.
  • Ескіз
    Документ
    Паливо з відновлювальної сировини
    (НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович
    Розглянуто перспективи використання і запропоновано технологічну схему одержання біогазу з використанням відходів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій Григорович
    У роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика амідування соєвої олії моноетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2011) Мельник, Анатолій Павлович; Марценюк, Т. І.; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено кінетику амідування соєвої олії моноетаноламіном при температурах 373К – 423К. Показано, що при цьому протікають три різні реакції: з утворенням ацилгліцеринів і моноетаноламідів жирних кислот. Знайдено константи швидкості, визначено термодинамічні параметри реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження протикорозійних властивостей продуктів амідування соєвої олії
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Марценюк, Т. І.; Малік, Сергій Григорович
    Проведено дослідження по вивченню протикорозійних властивостей продуктів амідування соєвої олії, отриманих за реакцією амідування олії моноетаноламіном. У присутності продуктів реакції визначено швидкості корозії сталевих пластин, за якими оцінено захисний ефект отриманих продуктів амідування.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання кисень-, азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Малік, Сергій Григорович; Крамарев, С. О.
    Розглянуто реакцію взаємодії β – гідроксіетилетилендіаміна і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні вихідних реагентів 1:1’1:3 в інтервалі температур 413 – 453 К впродовж 6 годин. Досліджено зміни складу реакційної маси з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Емульгуючі властивості моно- діацилгліцеринів і азотопохідних жирних кислот лляної олії
    (НТУ "ХПІ", 2013) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено емульгуючі властивості продуктів амідування лляної олії діетилентриаміном. Визначено стабільність емульсій, отриманих при додаванні різних концентрацій алкіламідоімідазолінів і їх солей, та концентрату моно-, діацилгліцеринів. Розраховано гідрофільно-ліпофільний баланс для використаних емульгаторів та визначено типи утворених емульсій. Концентрат моно-, діацилгліцеринів використано при виготовленні за відомою рецептурою косметичного крему для рук.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії
    (НТУ "ХПІ", 2013) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії при температурах 413 К – 453 К та мольному співвідношенні реагентів 1:1. За допомогою тонкошарової хроматографії проведено експериментальні дослідження компонентного складу реакційних мас. Показано, що до складу суміші входять моноацилгліцерини, діацилгліцерини та алкілімідазоліни жирних кислот