Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food
Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".
Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Інноваційні технології комплексної переробки насіння соняшнику(Аграрна наука, 2018) Петік, Павло Федорович; Гірман, Валерій Васильович; Папченко, Вікторія Юріївна; Мазур, Олена Валеріївна; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Матюхов, Дмитро ВолодимировичУ монографії здійснено узагальнення наукових результатів щодо комплексної переробки насіння соняшнику з одержанням харчової олії, харчового білкового продукту та природного рослинного антиоксиданту завдяки запровадженню новітніх технологій екстрагування з використанням альтернативного розчинника – етилового спирту. Представлений матеріал може бути корисним для наукових співробітників та фахівців олієжирової, хімічної й інших галузей промисловості.Документ Особливості застосування мовної генеративної попередньо навченої трансформаційної моделі для вирішення актуальних задач науково-технічного і освітнього характеру в межах спеціальності "Харчові технології"(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Матюхов, Дмитро ВолодимировичДокумент Вивчення біологічно-активних полімерних гідрогелів для регулювання водно-ліпідного балансу(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Лебедєва, Катерина Олександрівна; Черкашина, Ганна Миколаївна; Савченко, Д. О.; Матюхов, Дмитро Володимирович; Лебедєв, Володимир ВолодимировичУ статті показані дослідження з вивченн біологічно-активних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. Показано, що сучасним трендом розвитку біологічно-активних полімерів та матеріалів на їх основі є технології створення ефективних системах трансдермальної доставки ліків та активних речовин в організм людини. В рамках літературного огляду доведено, що системи трансдермальної доставки на основі біологічно-активних полімерних матеріалів викликають підвищений інтерес до введення ліків через шкіру, для місцевої терапевтичної дії на уражену шкіру при системній місцевій доставці ліків, також вони широко використовуються в напрямі біологічно-активних матеріалів у вигляді полімерних гідрогелів різного типу. В статті проведено дослідження з визначення особливостей одержання біологічноактивних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. В роботі використовувався желатин харчової ТМ "Мрія" (Україна), гліцерин, альгінат натрію, гумінові кислоти та дистильовану воду. Проведено розробка та дослідження біологічно-активних полімерних гідрогелевих матеріалів для регулювання водно-ліпідного балансу. Встановлено, що гумінові кислоти у полімерних гідро гелях на основі желатину та альгінату натрію мають високу антибактеріальну активність, повністю зупиняють процеси утворення в них плісняви. Доведено, що найбільш ефективними с точки зору отримання гідрогелів з антибактеріальним ефектом є композиції на основі желатину та альгінату натрію зі вмістом гумінових кислот 15 %. Отримано та досліджено ефективні біологічно активні полімерні гідрогелеві матеріали на основі желатину та альгінату натрію, модифіковані різним вмістом гумінових кислот. Модифікація біополімерних гідрогелів на основі желатину гуміновими кислотами дозволяє отримати біологічно активні полімерні гідрогелеві матеріали з підвищеним ступенем набухання та здатністю суттєво покращувати волого-ліпідний баланс шкіри: з вихідних показників вологи 34–36 % та жирності 8–10 % шкіри підвищує їх до 58–66 % та 52–60 %, відповідно. Фактично, завдяки використанню розроблених біологічно активних полімерних гідрогелевих матеріалів на основі желатину та альгінату натрію, модифікованих гуміновими кислотами, стає можливим перетворення стану від слабоволого-жирної жорсткої до сильно волого-жирної еластичної шкіри. Ефект покращення волого-ліпідного балансу шкіри посилюється разом із вмістом гумінових речовин.Документ Дослідження гібридної модифікації похідними вугілля екологічно безпечних гідрогелів(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Лебедєва, Катерина Олександрівна; Черкашина, Ганна Миколаївна; Савченко, Дмитро Олександрович; Лєндич, Є. С.; Мазченко, М. В.; Матюхов, Дмитро Володимирович; Матюхов, В. В.Документ Великі наукові ідеї, які змінили Світ(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Мінакова, Ксенія Олександрівна; Петров, Сергій Олександрович; Радогуз, Сергій Анатолійович; Сокол, Євген Іванович; Матюхов, Дмитро Володимирович; Білик, Сергій Юрійович; Ліньков, Олег Юрійович; Іванова, Марина Сергіївна; Басова, Євгенія Володимирівна; Скидан, Наталія Павлівна; Кіріченко, Михайло Валерійович; Данильченко, Дмитро Олексійович; Костусяк, Володимир Вікторович; Лебедєв, Володимир Володимирович; Вировець, Сергій Валерійович; Чепелюк, Олександр Олександрович; Анан'єва, Валерія Вікторівна; Циганков, Олександр Валерійович; Лаврова, Інна Олегівна; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Гетта, Оксана Сергіївна; Пустовойтов, Павло ЄвгеновичПосібник підготовлено колективом авторів з різних наукових та освітніх галузей як цикл уроків міждисциплінарного освітнього проекту "Великі наукові ідеї, які змінили Світ". На прикладі всесвітньовідомих відкриттів та досліджень запропоновані методики викладання природничо-математичних дисципліни через зв'язок з історією наукових відкриттів та винаходів, які змінили життя людства. Посібник містить ілюстрації, довідкові дані у формі таблиць та схем, питання для самоперевірки та літературу для подальшого ознайомлення з матеріалом. Для вчителів природничих та математичних дисциплін та учнів старших класів закладів середньої загальної освіти .Документ Вплив способів обробки ядра насіння соняшника тиском на ступінь руйнації клітинних структур(НТУ "ХПІ", 2009) Матюхов, Дмитро Володимирович; Кисельова, Н. М.В статье предложена методика определения фактического содержания невскрытых клеток в масличном материале. Приведенные данные характеризуют способность к экстракции жмыха, полученного непосредственно из ядра подсолнечника в зависимости от условий прессования. Сделаны выводы о влиянии последних на результат экстракции.Документ Кінетика екстрагування етанолрозчинних речовин макухової крупки соняшнику(НТУ "ХПІ", 2013) Матюхов, Дмитро ВолодимировичСтаттю присвячено вивченню закономірностей екстрагування олії та інших речовин з макухи соняшнику абсолютованим етиловим спиртом. Визначена кількість екстрактивних етанолрозчинних речовин макухи соняшнику, яка дорівнює 29,1±1,7 % при олійності 15,7 %. Отримано дані з накопичення екстрактивних речовин окремо для розчинних і нерозчинних в діетиловому ефірі. Встановлено, що за дві години вилучається 77,3±1,7 % від загальної кількості розчинних в етанолі речовин. Вихід нерозчинних у діетиловому ефірі речовин за цей час становить 55,5 %; розчинних – 96,0 %. Результати, отримані для етилового спирту концентрацією 99,5 % та 98,0 % після трьох та шести стадій екстрагування (гідромодуль 1:4 і 1:10 відповідно) відрізняються на величину, меншу за похибку визначення виходу.Документ Пошук та використання математичної моделі розчинності соняшникової олії в етиловому спирті(НТУ "ХПІ", 2013) Матюхов, Дмитро ВолодимировичВстановлено, що в діапазоні температур від +50 °С до -30 °С залежність розчинності соняшникової олії у концентрованому етанолі носить експоненційний характер. Для вказаного температурного діапазону отримано математичну модель для розрахунку розчинності соняшникової олії у спиртах концентрації від 94,0% до 99,6%. Вдалося досягти вмісту олії у етанолі меншого за 0,5%