Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 38
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання моноацилгліцеринів реакцією амідування ріпакової олії етилендіаміном
    (НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Крамарев, Сергій Олегович
    Досліджено зміни складу реакційних мас при взаємодії ріпакової олії з етилендіаміном. Встановлено залежності концентрацій компонентів реакційних мас етилендіаміну, аміноаміду, діаміду, моногліцериду, гліцерину від часу реакції. Оцінено методику визначення гліцерину та моногліцериду у реакційних масах, отриманих взаємодією ріпакової олії та етилендіаміну.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амідування діетаноламіном трипальмітину
    (НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна
    Проведено дослідження реакції утворення алкілкарбон-N-(дігідроксіетил) амідів на основі діетаноламіну і трипальмітину. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну з трипальмітином при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2, 1:3 і температурах 393 К, 413 К, 433 К впродовж трьох годин. Визначено порядок реакції. Також визначено енергію активації, ентальпію та ентропію активації. Встановлено, що константи швидкостей, енергії, ентальпії і ентропії активації різні при мольних відношеннях реагентів 1:1, 1:2 і 1:3.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном
    (НТУ "ХПІ", 2006) Мельник, Анатолій Павлович; Діхтенко, К. М.; Сенишин, Я. І.; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Виконана оцінка термодинамічних параметрів реакції взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном. Встановлено, що зміни вільних енергій реакцій амідування, розрахованих різними методами, однакові. Знайдено, що із врахуванням водневих зв’язків вільні енергії реакцій взаємодії ацилгліцеринів з етилендіаміном, аміноамідом різні, при чому у ряду ТАГ-ДАГ-МАГ вони збільшуються. Порівняння вільних енергій реакцій взаємодії ацилгліцерину з ЕДА і АА свідчить про те, що з ЕДА реакція енергетично більш вигідна.
  • Ескіз
    Документ
    Реологічні властивості деяких зворотних емульсій соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга Ігорівна
    Досліджені реологічні властивості зворотних емульсій соняшникової олії. Емульсії стабілізовані моноацилгліцеринами соняшникової олії, які одержані в процесі амідування соняшникової олії етилендіаміном зі зміщенням рівноваги в бік отримання моноацилгліцеринів та одночасним гліцеролізом, спиртовою екстракцією. Показано, що отриманні моноацилгліцерини можуть використовуватися у якості емульгаторів.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амідування триацилгліцеринів соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    У статті представлено результати дослідження реакції утворення моноацилгліцеринів на основі діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні реагентів 1:1 і температурах 383 К, 393 К і 403 К. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції. Визначено кількість утворених моноацилгліцеринів з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Вивчення адсорбційних властивостей азотопохідних інгібіторів корозії
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Олейник, М. В.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Проведено дослідження по вивченню адсорбційних властивостей азотопохідних інгібіторів корозії, отриманих за реакцією амідування натуральної сировини похідними етилендіаміну. У присутності продуктів реакції визначено швидкості корозії сталевих пластин, за якими оцінено захисний ефект отриманих продуктів амідування.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективні технології переробки олієжирової та відновлюваної сировини в поверхневоактивні речовини та палива
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Сенишин, Я. І.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Розглянуті шляхи отримання поверхнево-активних речовин та вуглеводнів з відновлюваної речовини. Розроблені технології отримання інгібіторів корозії дизельного палива та низки реагентів для нафтогазової та інших галузей.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики реакції амідування соняшникового фосфатидного концентрату
    (НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Гетманцев, О. М.
    Досліджено склад соняшникового фосфатидного концентрату. Розглянута реакція взаємодії діетаноламіну з соняшниковим фосфатидним концентратом при мольному відношенні 1:3 в інтервалі температур 353-423 К протягом трьох годин. Визначено порядок реакції та основні термодинамічні параметри. Досліджено адсорбційну здатність отриманих продуктів реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання діацилгліцеринів ріпакової олії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, С. О.; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено зміни вмісту ацилгліцеринів в реакційних масах отриманих амідуванням ріпакової олії етилендіаміном при різних мольних відношеннях вихідних компонентів та температурах реакції впродовж часу. Розроблено методику розрахунку компонентів реакційних мас отриманих при амідуванні рослинних олій етилендіаміном.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження деяких азотовмісних інгібіторів корозії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Мельник, Анатолій Павлович; Олійник, М. В.; Крамарев, С. О.; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    Проведено випробування нових азотовмісних інгібіторів корозії, отриманих за реакцією амідування натуральної сировини амінами, у мінералізованому середовищі, яке моделює підтоварну воду Охтирського НГПУ. Визначено швидкості корозії сталевих пластин масометричним методом на карусельній установці, за якими оцінено захисний ефект.