Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Окиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна
    Дослідженнями останніх років встановлено, що жири, збагачені діацилгліцеринами (ДАГ) в організмі людини засвоюються як джерело енергії і не залишаються у вигляді жирових відкладень. Проте бракує інформації про стійкість до окиснення жирів, збагачених ДАГ, що є важливим фактором для термінів їх придатності. На вирішення цього питання було спрямовано представлену роботу. Здійсненими дослідженнями встановлено, що окиснювальна стійкість жирів, збагачених ДАГ, знаходиться не тільки на рівні з показниками традиційних жирів, а й незначно перевищує їх. Це надає можливість розробляти нові жиромісткі харчові продукти лікувально-профілактичного та функціонального призначення з підвищеним терміном зберігання.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження фізіологічного впливу майонезу, виготовленого на основі діацилгліцеринової олії
    (Технологический центр, 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Гопкалов, Володимир Григорійович; Плахотна, Юлія Миколаївна
    Дана робота присвячена дослідженню впливу майонезу, збагаченого діацилгліцеринами, на процеси обміну в організмі. Отримані дані свідчать про прояв продуктом гіпохолестеринемічних, гіпотриацилгліцеринемічних та антиатерогенних властивостей у порівнянні зі традиційним майонезом.
  • Ескіз
    Документ
    Медико-біологічні дослідження дієтичних структурованих ліпідів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виробництва структурованих ліпідів
    (ДП "Український інститут промислової власності", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Українець, Анатолій Іванович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Рибак, Ольга Миколаївна
    Спосіб виробництва структурованих ліпідів, який включає отримання вихідного реагента, реакцію переетерифікації, очищення кінцевого продукту, який відрізняється тим, що вихідний реагент отримують реакцією ферментативної конденсації середньоланцюгових жирних кислот з етиловим спиртом, реакцію переетерифікації проводять шляхом ферментативної трансетерифікації жиру з підвищеним вмістом довголанцюгових поліненасичених жирних кислот та етилового ефіру середньоланцюгової кислоти при температурі 5-75 °С, а очищення продукту проводять методом високовакуумної дистиляції.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ферментативних процесів отримання жирових систем функціонального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна; Полтавська, І. О.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження реологічних властивостей високожирних майонезів на основі неповних ацилгліцеринів та структурованих ліпідів
    (НТУ "ХПІ", 2012) Гладкий, Федір Федорович; Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Подлісна, Олена Валеріївна
  • Ескіз
    Документ
    Розробка методів отримання дієтичних жирів функціонального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2012) Полтавська, І. О.; Сидоренко, Т. С.; Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна