Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Окиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна
    Дослідженнями останніх років встановлено, що жири, збагачені діацилгліцеринами (ДАГ) в організмі людини засвоюються як джерело енергії і не залишаються у вигляді жирових відкладень. Проте бракує інформації про стійкість до окиснення жирів, збагачених ДАГ, що є важливим фактором для термінів їх придатності. На вирішення цього питання було спрямовано представлену роботу. Здійсненими дослідженнями встановлено, що окиснювальна стійкість жирів, збагачених ДАГ, знаходиться не тільки на рівні з показниками традиційних жирів, а й незначно перевищує їх. Це надає можливість розробляти нові жиромісткі харчові продукти лікувально-профілактичного та функціонального призначення з підвищеним терміном зберігання.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб виробництва жирів, збагачених діацилгліцеринами
    (ДП "Український інститут промислової власності", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Подлісна, Олена Валеріївна; Українець, Анатолій Іванович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Рибак, Ольга Миколаївна
    Спосіб виробництва жирів, збагачених діацилгліцеринами, який включає проведення процесу гліцеролізу, який відрізняється тим, що процес гліцеролізу проводять при постійному перемішуванні під шаром азоту за температури 5-75 °С, а як каталізатор використовують ферментативний препарат ліпази, після чого проводять вилучення ферменту з реакційної суміші фільтруванням або центрифугуванням та очищення цільового продукту.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу діацилгліцеринів на поліморфні перетворення у функціональних жирових системах
    (Технологический центр, 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна
    Методами рентгеноструктурного аналізу та диференційної скануючої калориметрії доведено, що введення діацилгліцеринів до складу харчових жирових продуктів, зокрема маргаринів, інгібує процес β’→β поліморфних перетворень. Розроблено математичну модель, яка дозволяє кількісно описати вказаний вплив.
  • Ескіз
    Документ
    Клінико-біологічні дослідження емульсійних жирових систем, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження ферментативних процесів отримання жирових систем функціонального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна; Полтавська, І. О.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження реологічних властивостей високожирних майонезів на основі неповних ацилгліцеринів та структурованих ліпідів
    (НТУ "ХПІ", 2012) Гладкий, Федір Федорович; Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Подлісна, Олена Валеріївна
  • Ескіз
    Документ
    Розробка методів отримання дієтичних жирів функціонального призначення
    (НТУ "ХПІ", 2012) Полтавська, І. О.; Сидоренко, Т. С.; Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія Миколаївна