Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food
Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".
Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Дослідження можливості видалення з рослинних олій супутніх речовин. Частина 2(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Федченко, С. А.; Чумак, Ольга ПетрівнаДокумент Використання методів нейронних мереж і генетичних алгоритмів для дослідження біокаталітичного гідролізу олії(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023) Некрасов, Павло Олександрович; Некрасов, Олександр Павлович; Березка, Тетяна Олександрівна; Мольченко, Світлана Миколаївна; Гудзь, Ольга МиколаївнаДокумент Технологія модифікованих кулінарних жирів(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020) Конюшенко, Т. Г.; Гаврюшенко, Катерина Олександрівна; Гладкий, Федір ФедоровичДокумент Аналіз структурних показників олії з насіння сафлору, адаптованого в умовах східного лісостепу(Видавничий дім "Гельветика", 2019) Мироненко, Лілія Сергіївна; Тимченко, Валентина Кузьмівна; Перевалов, Леонід Іванович; Яковлева, І. М.; Арутюнян, Тетяна ВолодимирівнаСтаттю присвячено дослідженню перспективної для України малопоширеної культури сафлору, колекцію якого розроблено в Інституті олійних культур НААН. У статті наведено системне дослідження джерел інформації щодо узагальнення наукових даних, які характеризують сафлорову олію як джерело незамінної лінолевої кислоти, вітамінів, фітостеринів. Показано, що опубліковані результати попередніх досліджень часто мають розрізнений та суперечливий характер, а для вітчизняних сортів сафлору і олії з неї досліди практично не проводились. У статті досліджуються структурні показники сафлорової олії з насіння сорту Лагідний, адаптований до умов Східного Лісостепу. Вперше із застосуванням сучасних хроматографічних методів визначено склад жирних кислот, ацилгліцеринів, стеринової фракції неомилених речовин, вміст вітамінів А та Е. Показано, що основними жирними кислотами олії із сафлору сорту Лагідний є есенціальна лінолева кислота (74,4%), олеїнова (15,1 %) та пальмітинова (7,2%). Усього ідентифіковано дев’ять жирних кислот. Ацилгліцериновий склад досліджуваної кислоти сафлорової олії представлено шістьома групами ацилгліцеринів, ідентифікованих за вмістом вуглецевих атомів: С 48 – 1,7%, С 50 – 20,2%, С 52 – 72,7%, С 54 – 4,1%, С 56 – 0,9%, С 58 – 0,4%. Проаналізовано стеринову фракцію неомилених речовин сафлорової олії. Показано, що фітостерини олії сафлору представлені такими ізомерами: 39,0% β-ситостерину, 12,9% стигмастерину, 6,4% кампестерину та 3,5 % брасикастерину. Вітаміни сафлорової олії – це вітамін А (2,3 м.о. в 1 г) та вітамін Е (32,2 мг, %).Документ Використання водно-етанольного розчину карбонату калію для нейтралізації соняшникової олії(Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, 2017) Демидов, Ігор Миколайович; Мольченко, Світлана МиколаївнаНаведено результати досліджень нейтралізації соняшникової олії водно-етанольним розчином карбонату калію. Встановлено раціональні технологічні параметри нейтралізації, які дозволяють прогнозувати технологічний процес нейтралізації жирів, а саме: температура, надлишок нейтралізуючого агенту, час протікання нейтралізації. Показано, що використання водно-етанольного розчину карбонату калію як лужного агенту для нейтралізації соняшникової олії дозволяє знизити відходи нейтрального жиру у соапсток.Документ Використання діоксиду вуглецю для одержання жирних кислот з соапстоку(ПП "Технологічний Центр", 2015) Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор МиколайовичНаведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані експериментальні дані доводять можливість одержання жирних кислот з використанням діоксиду вуглецю. Визначені раціональні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорідинної хроматографії.Документ Технологія виробництва і використання поверхнево-активних речовин на основі амінокислот(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Акимченко, В. Е.; Гаврюшенко, К. О.; Гладкий, Федір ФедоровичДокумент Спосіб рафінації жирної коріандрової олії(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2014) Калина, Вікторія Сергіївна; Гладкий, Федір Федорович; Луценко, Марина Василівна; Шляпников, Володимир ОлександровичСпосіб рафінації жирної коріандрової олії включає видалення вільних жирних кислот. Видалення здійснюють етиловим спиртом шляхом змішування жирної коріандрової олії та етилового спирту у співвідношенні як 1:4…1:8 на першій стадії. На другій стадії – у співвідношенні як 1:4…1:2. На третій стадії - у співвідношенні як 1:4…1:2, нагріванням суміші на кожній стадії до температури кипіння спирту 70…78 °C протягом 5…20 хвилин з постійним перемішуванням, охолоджують до кімнатної температури до повного розділення фракцій та декантуванням очищеної олії.Документ Спосіб виробництва структурованих ліпідів(ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Українець, Анатолій Іванович; Поліщук, Галина Євгеніївна; Рибак, Ольга МиколаївнаСпосіб виробництва структурованих ліпідів, що включає отримання вихідного реагента, реакцію переетерифікації, очищення кінцевого продукту, який відрізняється тим, що вихідний реагент отримують реакцією ферментативної конденсації середньоланцюгових жирних кислот з етиловим спиртом, реакцію переетерифікації здійснюють в ферментативній трансетерифікації жиру з підвищеним вмістом довголанцюгових поліненасичених жирних кислот та етилового ефіру середньоланцюгової кислоти при температурі 5-75 °С, а очищення продукту проводять методом високовакуумної дистиляції.Документ Концентрат мастильно-охолоджувальної рідини "Естераль" для механічної обробки металів(ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Касьянов, Анатолій Георгійович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Виноградний, Михайло Миколайович; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичКонцентрат мастильно-охолоджувальної рідини для механічної обробки металів, який містить мило жирних кислот, триетаноламшові ефіри жирних кислот, який відрізняється тим, що як мило, ефіри і алкілоламіди жирних кислот концентрат містить триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот, триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот та алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот з наступним співвідношенням компонентів, мас.% триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот 10-16; триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот 56-64; алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот 20-34.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »