Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження фізико-хімічних властивостей функціональних жирових емульсій
    (Національний університет харчових технологій, 2012) Гладкий, Федір Федорович; Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Подлісна, Олена Валеріївна
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження амідування триацилгліцеринів соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2007) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна
    У статті представлено результати дослідження реакції утворення моноацилгліцеринів на основі діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії. Вивчено кінетику взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні реагентів 1:1 і температурах 383 К, 393 К і 403 К. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції. Визначено кількість утворених моноацилгліцеринів з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетична модель для реакції амідування з одночасним гліцеролізом триацилгліцеринів соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2009) Жуган, О. А.; Ільїнська, Ольга Ігорівна; Мельник, Анатолій Павлович
    Знайдені константи швидкості реакції взаємодії ТАГ, ДАГ, МАГ, моноамідів (АМАД), ЕДА, при різних температурах молярних відносинах з додаванням гліцерину. З'ясовано, що реакція амідування ТАГ є лімітуючою реакцією з якнайменшою швидкістю реакції. В ряду ТАГ–ДАГ–МАГ константа швидкості амідування зростає на порядок, а у ряді ЕДА–АМАД – падає. Запропоновані рівнянні, які адекватно описують кінетику процесу. На основі кінетичної моделі з'ясовано, що ТАГ в більшості своїй йдуть на глицероліз, а ДАГ на амідування.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження харчової цінності діацилгліцеринової олії
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.; Гопкалов, В. Г.
    Дана робота присвячена дослідженню впливу діацилгліцеринової олії на основні процеси ліпідного обміну в організмі. На основі отриманих біохімічних показників зроблено висновок, що вказана олія є нетоксичною, дозволяє запобігти накопиченню жирової маси та попередити розвиток тригліцеридемії та холестеринемії.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання азото-, кисеньвмісних похідних жирних кислот амідуванням соняшникової олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2010) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна
    Розглянуто реакцію взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії при моль- ному відношенні реагентів 1:1 і температурах 433 К, 443 К, 453 К, 463 К і 473 К впродовж 3 – 5 годин. Досліджено зміни складу реакційної маси при взаємодії діетаноламіну і триацилгліцеринів соняшникової олії з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Кінетика і термодинаміка реакції амідування кукурудзяної олії діетаноламіном
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Григорова, Г. В.; Марценюк, Т. І.
    Досліджено реакцію амідування кукурудзяної олії діетаноламіном при температурах 433 – 473 К і мольних відношеннях реагентів 1 : 1, 1 : 2, 1 : 3. Знайдено кінетичні та термодинамічні параметри реакції. Запропоновано кінетичну модель реакції. Оцінено похибку розрахунків за даною кінетичною моделлю.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання кисень-, азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2012) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Малік, Сергій Григорович; Крамарев, С. О.
    Розглянуто реакцію взаємодії β – гідроксіетилетилендіаміна і триацилгліцеринів соняшникової олії при мольному відношенні вихідних реагентів 1:1’1:3 в інтервалі температур 413 – 453 К впродовж 6 годин. Досліджено зміни складу реакційної маси з часом реакції.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії
    (НТУ "ХПІ", 2013) Мельник, Анатолій Павлович; Малік, Сергій Григорович
    Досліджено одержання кисень- і азотовмісних похідних жирних кислот амідуванням лляної олії при температурах 413 К – 453 К та мольному співвідношенні реагентів 1:1. За допомогою тонкошарової хроматографії проведено експериментальні дослідження компонентного складу реакційних мас. Показано, що до складу суміші входять моноацилгліцерини, діацилгліцерини та алкілімідазоліни жирних кислот
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація процесу молекулярної дистиляції при отриманні жирів, збагачених діацилгліцеринами
    (НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович
    Using response surface methodology the optimal parameters of molecular distillation process were identified with the aim of diacylglycerol content enhancement in medioprophylactic and functional fats. It was ascertained that the maximum diacylglycerol content (84% w/w) occurred when at residual pressure 0,01 Pa the distillation was carried out for 2,65 h at 145 ºC.