Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Методи досліджень та ідентифікації молочного жиру
    (ТОВ "Планета-Прінт", 2021) Ситнік, Наталія Сергіївна; Федякіна, Зоя Павлівна; Тимченко, Валентина Кузьмівна
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб обрушування соняшникового насіння
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2017) Перевалов, Леонід Іванович; Попсуйшапка, Алла Валентинівна; Гладкий, Федір Федорович; Півень, Олена Миколаївна; Гірман, Валерій Васильович; Тесленко, Сергій Олександрович; Калішевська, Наталя Валеріївна; Задорожний, Віктор Костянтинович
    Винахід стосується харчової, а саме олійно-жирової промисловості. Запропоновано спосіб обрушування соняшникового насіння, в якому насіннєву масу попередньо піддають охолодженню, після чого подають її для обрушування на насіннєрушку, а отриману рушанку розділяють на лушпиння і ядро. Згідно з винаходом, охолоджену насіннєву масу подають на обрушування протягом 0,3-0,5 секунд, причому процес обрушування здійснюють при наступному співвідношенні температури та вологості насіння та обертів барабана насіннєрушки: - температура від мінус 10 °С до мінус 80 °С, - вологість від 1 % до 11 %, - оберти насіннєрушки від 800 хв-1 до 1700 хв-1. Завдяки способу досягається збереження цілісності ядра соняшникового насіння при досягненні високого ступеня обрушування.
  • Ескіз
    Документ
    Комплексний рослинний антиоксидант для олії
    (НТУ "ХПІ", 2016) Білоус, О. В.; Демидов, Ігор Миколайович; Бухкало, Світлана Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Оптимізація параметрів процесу ферментативного ацидолізу жирів
    (НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.
    The article deals with issues related to the investigation of the influence of such parameters as temperature, enzyme load, molar ratio of substrates and reaction time on yield of twice -substituted structured lipids in enzymatic acidolysis of sunflower oil and caprylic acid. Optimal conditions and mathematic model, that allow us to predict the yield of twice-substituted structured lipids depending on critical process conditions were obtained.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження кінетики процесу отримання структурованих ліпідів методом ферментативної трансетерифікації жирів
    (НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович
    Mathematical modeling of enzymatic fats transesterification kinetic was fulfilled. Rate constants for direct and reverse reactions were estimated. Equilibrium constants of the reactions were determined. Computed thermodynamic characteristics gave an opportunity to establish the dominant reaction.