Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food

Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".

Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Процес вилучення восків із соняшникової олії в присутності ініціаторів кристалізації
    (Технологический центр, 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Описано процес кристалізації воскоподібних речовин в присутності затравочних матеріалів – ініціаторів кристалізації. Приведено порівняння даного способу кристалізації для систем із різним вмістом воску та різними методами охолодження. Доведена можливість використання інтенсивного охолодження соняшникової олії для виведення воскоподібних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование температур плавления и кристаллизации жиров методом дифференциальной сканирующей калориметрии
    (НТУ "ХПИ", 2016) Мазаева, Виктория Сергеевна; Голодняк, Владимир Александрович; Демидов, Игорь Николаевич; Левчук, Ирина Владимировна; Голубец, Ольга Валерьевна
    В данной статье приведены результаты исследования процессов плавления и кристаллизации бинарных жировых смесей пальмового олеина (ПО) и пальмового стеарина (ПС). Исследования выполнены методом дифференциальной сканирующей калориметрии (ДСК). Термическое поведение смесей было исследовано путем мониторинга пиковой температуры переходов. Результаты показали, что триацилглицерольный состав имеет влияние на вид кривых плавления.
  • Ескіз
    Документ
    Нові перспективи в технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.
    Розглянуто можливість створення вдосконаленої технології виморожування соняшникової олії, а саме поліпшення технологічних стадій кристалізації воскоподібних речовин і фільтрування суспензії за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів на основі полісульфону. Інтенсифікацію всіх технологічних стадій процесу виморожування здійснено за рахунок електромагнітної обробки соняшникової олії, що йде за принципом прилипання негативно заряджених частинок воскоподібних речовин до позитивно заряджених волокон полімерного фільтрматеріалу. Таке впровадження відкриває шляхи до скорочення тривалості кристалізації воскоподібних речовин, спрощення процесу фільтрування суспензії та дозволяє отримати олію вищого ґатунку.
  • Ескіз
    Документ
    Раціональні умови видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії
    (НТУ "ХПІ", 2014) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Досліджено процес кристалізації воскоподібних речовин із соняшникової олії. Встановлено раціональні умови проведення процесу та доведено можливість використання методу інтенсивного охолодження при вилученні воскоподібних речовин (вінтеризації). Показано можливість збільшення термінів зберігання олії при використанні волокнистих фільтруючих матеріалів.
  • Ескіз
    Документ
    Інтенсивне охолодження соняшникової олії в технології виведення воскоподібних речовин
    (НТУ "ХПІ", 2013) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович
    Описано фотометричний метод контролю процесу кристалізації воску в соняшниковій олії при її інтенсивному охолодженні. Метод дає можливість кількісного визначення вмісту воску в певний момент процесу кристалізації. Приведено калібрувальний графік та рівняння для визначення вмісту воску в соняшниковій олії за її оптичною густиною. Доведена можливість використання інтенсивного охолодження соняшникової олії для виведення воскоподібних речовин.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження фракціонування пальмової олії
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012) Кузнецова, Лариса Миколаївна; Петік, Павло Федорович; Демидов, Ігор Миколайович; Папченко, Вікторія Юріївна
    У роботі розглянуто фракціонування пальмової олії кристалізацією з розчину в органічному розчиннику. Встановлено умови одержання фракцій пальмової олії при відношенні пальмова олія:органічний розчинник 1:2. Досліджено фізико-хімічні характеристики отриманих фракцій пальмової олії.
  • Ескіз
    Документ
    Фракціонування пальмової олії з використанням детергентів
    (НТУ "ХПІ", 2013) Литвиненко, Олена Анатоліївна
    У статті проаналізовано сучасний стан технології фракціонування олій та жирів. Досліджено фракціонування пальмової олії кристалізацією у розплаві, що удосконалено використанням водних розчинів поверхнево-активних речовин на стадії розділення фракцій. В лабораторних умовах отримано чотири фракції пальмової олії та досліджено їх фізико-хімічні показники, жирно-кислотний склад та вміст твердих триацилгліцеринів