Кафедра "Технологія жирів і продуктів бродіння"
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7476
Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/food
Від 2011 року кафедра має назву "Технологія жирів і продуктів бродіння", первісна назва – "Технологія жирів".
Кафедра "Технологія жирів" розпочала свою діяльність у 1930 році. Від початку заснування ХПТІ, спеціальність технологія жирів була складовою частиною кафедри технології органічних і забарвлюючих речовин і тільки в 1923 році виділена в окрему групу.
Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут". Випускники кафедри працюють в олійно-жировій, кондитерській, пивоварній, виноробній, спиртовій, лікеро-горілчаній та безалкогольній галузях харчової промисловості.
У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 3 доктора та 10 кандидатів технічних наук; 3 співробітника мають звання професора, 4 – доцента, 1 – старшого наукового співробітника.
Переглянути
Результати пошуку
Документ Концентрат мастильно-охолоджувальної рідини "Естераль" для механічної обробки металів(ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Касьянов, Анатолій Георгійович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Виноградний, Михайло Миколайович; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичКонцентрат мастильно-охолоджувальної рідини для механічної обробки металів, який містить мило жирних кислот, триетаноламшові ефіри жирних кислот, який відрізняється тим, що як мило, ефіри і алкілоламіди жирних кислот концентрат містить триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот, триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот та алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот з наступним співвідношенням компонентів, мас.% триетаноламінове мило суміші нижчих дикарбонових кислот 10-16; триетаноламшові ефіри суміші нижчих дикарбонових кислот 56-64; алкілоламіди суміші дикарбонових нижчих кислот 20-34.Документ Спосіб отримання жирового субстрату(ДП "Український інститут промислової власності", 2002) Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Федір Федорович; Губанова, Валентина Андріївна; Ваврик, Василь Іванович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Болоховська, Валентина Антонівна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Усенко, Віктор Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Ганилова, Ольга МиколаївнаСпосіб отримання жирового субстрату шляхом ферментативного розщеплення жирів у присутності води та активатора, при температурі, що забезпечує життєздатність ферменту, який відрізняється тим, що як фермент використовують ліполактин, як активатор – адсорбційно-активну присадку "Амірол-М", узяті відповідно 4-6 %мас та 5-9 %мас., а процес здійснюють при початковій температурі 15-17°С із наступним екзотермічним підійманням та подальшим підтримуванням и на рівні 34-37°С при рН середовища 5,8-6,3.Документ Мийний засіб "АЗМОЛ Ефектам" для очищення металевої поверхні(ДП "Український інститут промислової власності", 2001) Стахурський, Олександр Дмитрович; Прокопець, Михайло Петрович; Гладкий, Федір Федорович; Горпинко, Юлія Геннадіївна; Губанова, Валентина Андріївна; Македонський, Олег Олександрович; Шапошник, Олександр Васильович; Гладкий, Валентин Федорович; Боханов, Дмитро Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Чумак, Ольга Петрівна; Антошкин, Кирило Олександрович; Бєлов, Олександр МиколайовичМийний засіб для очищення металевої поверхні, що містить поверхнево-активні речовини, сечовину, спирт та воду, який відрізняється тим, що у його склад допоміжно уводять тринатрійфосфат, адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" та віддушку, а як спирт – гліцерин, при наступному співвідношенні компонентів, %мас.: адсорбційно-активний додаток "Амірол-М" 20,0-28,0; неонол АФ 9-12 (поліоксіетильований ефір алкілфенолу) 2,0-3,0; сечовина (карбамід) 2,0-4,0; тринатрійфосфат 1,5-2,5; гліцерин 3,0-5,0; віддушка групова "Ефект" 0,08-0,12; вода до 100.Документ Тверде мило(ДП "Український інститут промислової власності", 2001) Гладкий, Федір Федорович; Арутюнян, Норайр Степанович; Корнена, Олена Павлівна; Стахурський, Олександр Дмитрович; Гладкий, Валентин Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Виноградний, Микола Миколайович; Гасюк, Лариса Василівна; Губанова, Валентина Андріївна; Горпинко, Юлія Генадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Кривенко, Володимир Федорович; Янова, Лідія Іванівна; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичТвердое мыло, содержащее натриевые соли жирных кислот, добавки и воду, отличающееся тем, что оно дополнительно содержит этаноламиновые производные гидроксикарбоновых и/или дикарбоновых кислот, а от 80 до 100% массы натриевых солей жирных кислот составляют соли кислот с числом атомов углерода более 15 при следующем соотношении компонентов, мас. %: натриевые соли жирных кислот 40,0-90,0 этаноламиновые производные гидроксикарбоновых и/или дикарбоновых кислот 0,2-5,0 добавки, вода остальное.Документ Адсорбційно-активна присадка "Амірол-М"(Державне патентне відомство України, 1999) Стахурський, Олександр Дмитрович; Губанова, Валентина Андріївна; Горпінко, Юлія Генадіївна; Шапошник, Олександр Васильович; Боханов, Дмитро Федорович; Македонський, Олег Олександрович; Гладкий, Федір Федорович; Гладкий, Валентин Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Виноградний, Михайло Миколайович; Гасюк, Лариса Василівна; Глущенко, Катерина Арсентіївна; Жиліна, Світлана Сергіївна; Логачов, Володимир ЮрійовичАдсорбционно-активная присадка, содержащая продукт конденсации полифункциональных кислородсодержащих соединений с тризтаноламином, отличающаяс я тем, что в качестве продукта конденсации полифункциональных кислородсодержащих соединений с триэтаноламином она содержит продукт полимеризации и конденсации с тризтаноламином жирных кислот, выделенных из соапстоков светлых растительных масел и модифицированных кислородом воздуха до кислотного числа 150-165 мг КОН/г, а также она дополнительно содержит жирные кислоты, выделенные из соапстоков светлых растительных масел, причем содержание жирных кислот находится в количестве, необходимом для поддержания соотношения триэтанолового мыла (т) и кислоты (п) в молекуле кислого мыла как 1:3, при следующем соотношении компонентов, мас.%: Продукт полимеризации и конденсации с тризтаноламином жирных кислот, выделенных из соапстоков светлых растительных масел и модифицированных кислородом воздуха до кислотного числа 150-165 мг КОН/г 75-81. Жирные кислоты, выделенные из соапстоков светлых растительных масел 19-25.Документ Перетворення триацилгліцеринів в неповні ацилгліцерини за допомогою ферментів(НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Гасюк, Лариса Василівна; Шандула, О. В.; Марков, Костянтин Валерійович; Решетнік, О. В.В статті розглянуто ферментативні перетворення триацилгліцеринів, а саме, моно- і діацилгліцеринів, відомих харчових емульгаторів, за допомогою реакції гліцеролізу. Виявлено найбільш ефективний ферментний препарат – це Novozym 435. Вибрано співвідношення компонентів реакції (триацилгліцеринів і гліцерину).Документ До питання про ферментні технології модифікування та очистки жирів(НТУ "ХПІ", 2009) Гладкий, Федір Федорович; Чумак, Ольга Петрівна; Марков, Костянтин Валерійович; Гасюк, Лариса Василівна; Зимненко, О. В.; Логачев, В. Ю.Розглянуто результати досліджень перетворень супутніх жирам речовин (фосфоліпідів, жирних кислот) за допомогою ферментних препаратів. Визначено нові шляхи розвитку методів очистки жирів, основні закономірності перетворення жирів (ацилгліцеринів) під впливом ферментів, зокрема етанолізу і гідролізу. Здійснено модифікування ацилгліцеринів шляхом переетерифікації з етиловими ефірами відповідних жирних кислот за участю специфічних ліполітичних ферментних препаратів, що дало можливість одержання спеціальних кондитерських жирів високої якості.Документ Дослідження кінетики ферментативного гліцеролізу ацилгліцеринів(НТУ "ХПІ", 2006) Гладкий, Федір Федорович; Гасюк, Лариса Василівна; Богодіст-Тимофєєва, О. Ю.; Некрасов, Павло Олександрович; Логачов, Володимир ЮрійовичВ статті викладено результати дослідження кінетики гліцеролізу ацилгліцеринів у разі використання ферментного препарату Novozym 435 як каталізатора. Визначено початкову швидкість реакції і склад продукту гліцеролізу.Документ Деякі аспекти дослідження реології низькожирних майонезів(НТУ "ХПІ", 2011) Гладкий, Федір Федорович; Некрасов, Павло Олександрович; Гасюк, Лариса Василівна; Марков, Костянтин Валерійович