Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
  • Ескіз
    Документ
    Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з курсів "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів хімічних виробництв", "Методи забезпечення надійного функціонування машин та апаратів переробних і харчових виробництв"
    (ФОП Панов А. М., 2023) Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Михайліченко, Вілімін Петрович; Новожилова, Тетяна Борисівна
    У методичних вказівках наведено порядок систематизації вихідних даних та методи оцінки надійності та ефективності виробів хімічного та харчового машинобудування у складі технологічних ліній. Методи оцінки надійності та ефективності використовують для вирішення наступних завдань: • обґрунтування чисельних значень показників надійності та ефективності виробу, що підлягають включенню в конструкторсько-технічну документацію; • обґрунтування техніко-економічних вимог до розробленого виробу, що забезпечують заданий рівень його надійності та ефективності; • порівняння варіантів конструкторських рішень. Розрахунок показників надійності, як правило, проводять на двох стадіях: • попередній (орієнтовний) – на стадії технічного завдання на розробку виробу з метою оцінки значень показників надійності; • уточнений – на стадії технічного проекту з метою підтвердження відповідності значень показників вимогам технічного завдання (служить основою їх включення до конструкторської документації). До основних показників надійності та ефективності виробу відносять: 1) показники безвідмовності – напрацювання на відмову; 2) показники довговічності – ресурс між плановими ремонтами (поточний, середній, капітальний), і навіть термін служби до списання; 3) показники ремонтопридатності – середній час відновлення, а також тривалість планових ремонтів (поточного, середнього, капітального); 4) комплексні показники – коефіцієнти готовності та технічного використання.
  • Ескіз
    Публікація
    Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу "Розрахунок і конструювання машин та апаратів в харчових, переробних та хімічних виробництвах"
    (ФОП Панов А. М., 2023) Михайліченко, Вілімін Петрович; Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Новожилова, Тетяна Борисівна; Бабенко, Володимир Миколайович
    В апаратобудуванні хімічної, нафтової, харчової та інших галузях промисловості корпуси посудин, в більшості випадків, являють собою оболонки обертання, у вигляді циліндрів, куль, конусів або їх комбінацій. Найбільшого поширення набули циліндричні, сферичні, конічні, еліптичні та інші оболонки обертання (елементи апаратів), що мають хорошу опірність тиску, відрізняються простотою конструкції та виготовлення, раціональною витратою матеріалів і т.д. Залежно від величини навантажень розрізняють тонкостінні і товстостінні оболонки обертання. Подібний поділ є умовним і критерій тонкостінності повинен враховувати необхідну точність розрахунку. Від дії внутрішнього тиску в матеріалі тонкостінних оболонок виникають напруги, величину яких необхідно визначити при розрахунку міцності апарату. Це завдання можна вирішити, застосовуючи безмоментну (мембранну) теорію тонкостінних оболонок (БТТО). Щоб обґрунтовано знижувати запаси міцності, підвищувати точність і надійність розрахунків, правильно призначати і повністю використовувати матеріали, конструктор повинен мати у своєму розпорядженні великі і добре перевірені експериментальні дані про зусилля і розподіл напруг, фактично діючих, у вузлах елементів апарату. Крім того, експерименти дають уявлення про розподіл деформацій і напружень в елементах складної конфігурації, що не піддаються розрахунку.
  • Ескіз
    Документ
    Розрахунок і конструювання посудин і апаратів хімічної та харчової промисловості. Частина 1
    (2020) Михайліченко, Вілімін Петрович; Нечипоренко, Дмитро Ігорович; Новожилова, Тетяна Борисівна; Себко, Вадим Вадимович; Пітак, Інна Вячеславівна; Пітак, Олег Ярославович
    Наведено загальні відомості стосовно основ конструювання посудин та апаратів, короткі теоретичні відомості, які лежать в основі інженерних методик розрахунків тонкостінних посудин, практичну частину з прикладами, які ілюструють застосування розрахункових залежностей та типових елементів конструкцій. Призначено для студентів спеціальності 133 "Галузеве машинобудування" блоку дисциплін "Обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів", "Обладнання переробних та харчових виробництв" усіх форм навчання.