Кафедри

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/35393

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Simulation of the impact of economic develoment on social development of the country
    (LLC "СPС "Business Perspectives", 2020) Rayevnyeva, Olena; Aksonova, Iryna; Brovko, Olha; Filip, Stanislav
    In the current conditions of development of the international and national economy, an important task of statistical research is to conduct an objective and timely assessment and modeling of the relationship between indicators of economic and social development. Based on the results of these studies, reasonable management influences of the state on the adjustment and regulation of the country’s development are accepted. The article is devoted to the study of the relationship between the main components of economic and social development of the country and the construction of a set of models for forecasting the prospects of the country. The object of the study is the socio-economic condition of the country. The article proposes an algorithmic model for assessing the impact of economic development on society, which allows to identify key economic indicators that influence and shape the social development of the country. The practical value of the algorithmic model is to develop a system of evaluation and selection as a result of modeling the most significant factors that shape the social development of the country. The study confirmed the hypothesis of the dominant impact of economic development on society and determined that the main economic factors are the level of competencies that satisfy the modern labour market, technical development of businesses and their competitiveness in markets.
  • Ескіз
    Публікація
    Готельно-ресторанний бізнес як складник індустрії сервісної економіки: проблеми та перспективи розвитку
    (2020) Стригуль, Лариса Станіславівна; Александрова, Вікторія Олександрівна
    В статті досліджено сучасний стан та умови господарювання підприємств готельно-ресторанного бізнесу, як складової вітчизняної сервісної економіки. Досліджено динаміку кількості підприємств цієї сфери діяльності та виділено існуючу тенденцію розвитку, визначено місце цього сектору економіки у валовому внутрішньому продукті за видами економічної діяльності в системі національних рахунків України, та зокрема виокремлено частку валової доданої вартості суб’єктів господарювання сфери готельно-ресторанного бізнесу в обсязі валового внутрішнього продукту України. Здійснено оцінку їх вкладу у загальний обсяг послуг, що надаються економікою сервісу України з урахуванням періоду тектонічних змін викликаних пандемією COVID-19 та проведено аналіз обсягу реалізованих послуг підприємствами сфери послуг тимчасового розміщування й організації харчування в розрізі напрямків надання послуг. На основі дослідження сучасного стану надання послуг підприємствами готельно-ресторанної сфери діяльності визначено основні «вузькі місця» їх функціонування в умовах пандемії. Виокремлено існуючи проблеми вітчизняного готельно-ресторанного господарства, що потребують нагального вирішення та трансформації. Запропоновано шляхи щодо їх вирішення.