Кафедра "Органічний синтез та фармацевтичні технології"

Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/7484

Офіційний сайт кафедри http://web.kpi.kharkov.ua/nanochem

Від січня 2022 року кафедра має назву "Органічний синтез та фармацевтичні технології", попередня назва – "Органічний синтез та нанотехнології" (НАКАЗ 31 ОД від 21.01.2022 року).

Найбільш істотну реорганізацію зазнала кафедра в 1929-1950 роках, коли відбувся поділ на ряд галузевих інститутів, і в їх числі був організований Харківський хіміко-технологічний інститут (ХХТІ). Кафедра технології органічних і фарбувальних речовин була розділена на 3 випускаючі кафедри: кафедра коксобензольного виробництва, кафедра технології органічних барвників і проміжних продуктів і кафедра технології жирів. Кафедра коксобензольного виробництва в 1933 році була перейменована в кафедру технології пірогенних процесів, в 1946 році – в кафедру хімічної технології палива, в 1959 році – в кафедру хімічної технології твердого палива. У 1975 році створено кафедру "Технологія органічних речовин" шляхом злиття кафедр хімічної технології твердого палива та технології органічних барвників і проміжних продуктів.

Кафедра входить до складу Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут".

У складі науково-педагогічного колективу кафедри працюють: 2 доктора наук: 1 – фармацевтичних, 1 – біологічних; 7 кандидатів наук: 3 – технічних, 3 – фармацевтичних, 1 – хімічних; 1 співробітник має звання професора, 7 – доцента 1 – старшого наукового співробітника.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 53
  • Ескіз
    Документ
    Удосконалення технології виділення меланінів з лузги соняшнику
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Склярова, А. С.; Бізяєва, Ю. В.; Бубир, О. В.; Бєлінська, Анна Павлівна
  • Ескіз
    Документ
    Олійне насіння - джерело незамінних нутрієнтів для спеціального харчування
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Склярова, А. С.; Бочкарев, Сергій Володимирович; Бубир, О. В.; Бєлінська, Анна Павлівна
  • Ескіз
    Документ
    Розробка скваленвмісної сумішевої олії зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот
    (Техрологічний центр, 2010) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Черевична, Наталія Іванівна
    Розглянуто питання розробки збагачених сумішевих олій зі збалансованим жирнокислотним складом. Розроблено та науково обґрунтовано склад скваленвмісної сумішевої олії зі збалансованим жирнокислотним складом на основі соєвої, кунжутної та амарантової олій.
  • Ескіз
    Документ
    Функціональні компоненти в купажованих рослинних оліях із каротином
    (Київський національний торговельно-економічний університе, 2010) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Жулінська, О. В.
  • Ескіз
    Документ
    Розробка технолгічних режимів рафінації олійних розчинів β-каротину
    (Одеська державна академія харчових технологій, 2010) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Зекунова, Тетяна Іванівна
    Розроблено технологічні режими рафінації "бета-каротину мікробіологічного в олії", які забезпечують поліпшення його фізико-хімічних показників. Застосування запропонованих технологічних режимів рафінації "бета-каротину мікробіологічного в олії" дозволяє збільшити його термін зберігання до 24 місяців (проти існуючих 8-10 місяців).
  • Ескіз
    Документ
    Застосування β-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах
    (Одеська державна академія харчових технологій, 2009) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна
    Розглянуто питання дефіциту поліненасичених жирних кислот та β-каротину серед населення України, подано шлях вирішення даної задачі. На основі рослинних олій та каротину біотехнологічного походження створено вітамінізований продукт харчування, що має збалансований жирнокислотний склад і стабільність до окисного псування. Визначено, що період індукції розробленого продукту при 90 °С збільшилася в 2 рази у порівнянні з розчином каротину у соняшниковій олії подібної концентрації.
  • Ескіз
    Документ
    Купажування як спосіб корегування функціональних та технологічних властивостей олій
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Черевична, Наталія Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Сумішева олія як джерело сквалену
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2010) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Зекунова, Тетяна Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Вітамінізований скваленвмісний харчовий функціональний продукт
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2010) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
    Вітамінізований скваленвмісний харчовий функціональний продукт, що складається з суміші рослинних олій, який відрізняється тим, що як основу рослинних олій він містить суміш рафінованих соєвої (50-80 мас. %), амарантової (5-15 мас. %), нерафінованої кунжутної (5-15 мас. %) олій та -каротин у концентрації 0,010-0,020 % від об'єму олійної основи, при цьому співвідношення полінасичених жирних кислот омега-6 та омега-3 в основі - (9:1)-(10:1).
  • Ескіз
    Документ
    Косметичний крем з фотозахисною та протиопіковою дією
    (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2010) Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна
    Косметичний крем з фотозахисною та протиопіковою дією, що включає водно-олійну основу і діючу речовину, який відрізняється тим, що як діючі речовини використані кунжутна олія та мікробіологічний бета-каротин в олії, взяті відповідно у кількості 5-10 і 2,5-5,0%.